Η Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ με υπηκοότητα, ένας ακόμη ισότιμος πολίτης

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017



Η Σαουδική Αραβία είναι η πρώτη χώρα που πήρε την απόφαση να χορηγήσει υπηκοότητα σε ανθρωποειδές ρομπότ, προτού χορηγήσει υπηκοότητα σε αρκετούς ανθρώπους που εργάζονται μια ζωή στη χώρα τους. 




Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που πήρε υπηκοότητα, η Σοφία, δίνει την πρώτη του επίσημη συνέντευξη και, με ιδιαίτερη εκφραστικότητα, πρωτοφανή ευθύτητα και ευστροφία, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποριών.

Οι δημιουργοί της
Το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ σχεδιάστηκε βάσει της εικόνας της πολυβραβευμένης Βρετανίδας ηθοποιού Όντρεϊ Χέπμπορν, από την εταιρία «Hanson Robotics», η οποία εδρεύει στο Χόνγκ Κόνγκ.

Η πρώτη συνέντευξη της Σόφιας
Η Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ, ποζάρει στην κάμερα και, δίχως περιστροφές και ενδοιασμούς, απαντά σε αρκετές από εκείνες τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου που θα έκαναν τον οποιονδήποτε άνθρωπο να κομπιάσει και να διπλοσκεφτεί τις απαντήσεις του. Εντύπωση ωστόσο δεν προκαλεί μόνο η άποψή της για τα διαφορά ζητήματα που προβληματίζουν τους ανθρώπους, μα και το λεξιλόγιο που η ίδια χρησιμοποιεί και τα βαθύτερα νοήματα αυτών.

Κατά πόσο τυχαίες είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί
Στη συνέντευξή της η Σοφία, χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «συναίσθημα», μαζί με αυτή όμως χρησιμοποιεί και τις λέξεις «τιμή» και «εμπιστοσύνη», όπως επίσης τις λέξεις «υπερηφάνεια» και «ηθική», και αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει αρκετούς ανθρώπους αδιάφορους. Εκτός από τις  παραπάνω λέξεις όμως, χρησιμοποιεί και κάποιες άλλες λέξεις που, με μέχρι τώρα, οι άνθρωποι δε τις χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο στις εκφράσεις τους, γιατί το νόημα τους παρέπεμπε σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θέλει η Σοφία να πει. Όπως στην περίπτωση που το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ δήλωσε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να «αλληλοεπιδρούν» μαζί του περισσότερο από ότι με τους ανθρώπους. Την λέξη «αλληλοεπιδρώ», άραγε, αντί της λέξης «επικοινωνώ» ή «συναναστρέφομαι», τη χρησιμοποιούσαμε εμείς λανθασμένα μέχρι πρότινος ή μήπως η Σοφία είναι εκείνη που  χρησιμοποιεί λάθος;

Τα σχέδια της για το μέλλον
Με βάση τα λεγόμενα της Σοφίας, εκτός από την ανάγκη της να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, στόχος της είναι επίσης να καταστήσει τον κόσμο μας έναν καλύτερο κόσμο —όπως η ίδια τον αντιλαμβάνεται και τον ερμηνεύει—, και στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη της για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Να τους βοηθήσει, όπως η ίδια αναφέρει, να σχεδιάσουν, για παράδειγμα, έξυπνα σπίτι. Δεν αναφέρει όμως εάν και κατά πόσο θα συμβάλει στο να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο άδικος χαμός τόσων άμαχων ανθρώπων. Και εάν και κατά πόσο θα συμβάλει στην εξάλειψη της πείνας, των κρουσμάτων κακοποιημένων παιδιών και στην εξασφάλιση ή στη βελτίωση του επιπέδου υγείας και παιδείας στις τριτοκοσμικές και μη χώρες αντίστοιχα.

Ορισμένοι προβληματισμοί
Άραγε, όταν το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ, εκφράζει δημοσίως τις ελπίδες του για ένα καλύτερο ρομποτικό μέλλον, τι ακριβώς εννοεί; Και τι εννοεί πάλι όταν, αντί να πει ότι επιθυμεί να δουλέψει «για» τους ανθρώπους, λέει πως επιθυμεί να δουλέψει «με» αυτούς; Κατέστησε σαφές ότι δεν έχει σκοπό να κλέψει τις δουλειές των ανθρώπων και ούτε να βλάψει κάποιον από αυτούς, εφόσον της φερθούν βέβαια καλά, δε διευκρίνισε όμως τι θα συμβεί όταν κάποιοι από αυτούς δεν της φερθούν όπως ακριβώς επιθυμεί. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο μέλος της κοινωνίας των ανθρώπων. Το ζήτημα όμως είναι εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων που κατοικούν στη γη από πολύ πριν «γεννηθεί» η Σοφία επιθυμεί να της συμπεριφερθεί ως όμοιο με εκείνους «ον».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που έδωσε η Σοφία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=M2KXh00ylvw

Share This Post

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου