Γνωρίστε τη συγγραφέα Μαρία Καλύβα & το μυθιστόρημά της με τίτλο «Το μεγαλείο της ψυχής».

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η Μαρία Καλύβα γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου και ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της: τον σύζυγό της και τις κόρες της. Είναι απόφοιτος της σχολής Βιομηχανικής Πληροφορικής Καβάλας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ως προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και ως υπεύθυνη μηχανογράφησης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή. 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
Το πρώτο βιβλίο που έγραψα ήταν ο «Στόχος ζωής, η ζωή», ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη. Ακολούθησε ένα παραμύθι με τίτλο «Ένα ξεχωριστό πλάσμα» και αρκετά διηγήματα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι λάβατε μέρος σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το εργαστήρι δημιουργικής γραφής TabulaRasa, πείτε μας δυο λόγια για αυτό.
Τον περασμένο Ιούνιο έλαβα πράγματι μέρος στον συγκεκριμένο λογοτεχνικό διαγωνισμό, μαζί με άλλους 270 συμμετέχοντες. Το κείμενό μου διακρίθηκε και έτσι κέρδισα μία ετήσια υποτροφία σπουδών σε τμήμα λογοτεχνικής γραφής. Τον επόμενο μάλιστα μήνα θα πάρω και το πτυχίο μου.

Ποιος είναι ο τίτλος του νέου σας μυθιστορήματος και από ποιες εκδόσεις κυκλοφορεί;
Ο τίτλος του νέου μου βιβλίου είναι «Το μεγαλείο της ψυχής», και πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.



Πείτε μας λίγα λόγια για το «Το μεγαλείο της ψυχής».
Το κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα πραγματεύεται δύο επίκαιρα ζητήματα, αυτό της έκτρωσης και της υιοθεσίας, τα οποία προσεγγίζονται πολύπλευρα. Υπάρχουν μάλιστα διάφορες απόψεις, από ειδικούς, αλλά και απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, βάση των οποίων ο αναγνώστης θα δώσει στο τέλος τις δικές του απαντήσεις και θα καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Θα μπορούσε άραγε η χαρά η οποία συνοδεύει τη μητρότητα και η γλυκιά προσμονή της να αλλάξουν κάποτε πρόσωπο; Να γίνει η ευτυχία θλίψη μεμιάς και η ασβέστη ελπίδα αβάσταχτος πόνος; Θα μπορούσαν πάλι μετά τα συναισθήματα αυτά να πάρουν ξανά τη γνώριμη όψη τους και να επανέλθει στη ζωή μιας γυναίκας η γαλήνη και η ψυχική ισορροπία;  Αυτά και αλλά πολλά ερωτήματα έρχονται να απαντήσουν οι δύο ηρωίδες του βιβλίου μου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι προϊόν μυθοπλασίας ή μήπως υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα και περιστατικά από τα οποία εμπνευστήκατε;
Οι ανθρώπινες ιστορίες ανέκαθεν με ενέπνεαν, το συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο, όπως και το προηγούμενο μυθιστόρημά μου, είναι ένα μείγμα αυτών. Πρόκειται δηλαδή για μία φανταστική ιστορία, εμπνευσμένη από πολλές αληθινές.

Υπήρξε κάποιο κίνητρο για να γράψετε το νέο σας μυθιστόρημα;
Το κάθε νέο μου βιβλίο καλύπτει πρώτα τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες, αυτό είναι το μόνο κίνητρό μου. Γράφω πάντοτε το βιβλίο εκείνο το οποίο θα ήθελα να διαβάσω τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πότε και πού θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του νέου σας βιβλίου;
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου θα γίνει την Κυριακή 29 Απριλίου στο 3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, στο οποίο θα συμμετάσχω και φέτος.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;
Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στη κατηγορία των crossover βιβλίων, τα οποία αφορούν τους εφήβους, αλλά και τους ενήλικες, και είναι γραμμένο έτσι ώστε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και των δυο.

Ο αναγνώστης εισπράττει κάποιο μήνυμα όταν φτάσει στον επίλογο;
Το μυθιστόρημα αυτό περνά πολλά μηνύματα στον αναγνώστη, από την αρχή ως το τέλος του. Όλα αυτά είναι προϊόντα μακροχρόνιας έρευνας και ατέλειωτων συζητήσεων. Ανάλογα με ποια από τις δύο πρωταγωνίστριες ταυτιστεί ο αναγνώστης, τα μηνύματα που θα λάβει θα είναι τελείως διαφορετικά σε ορισμένα σημεία, αλλά όμοια σχεδόν σε κάποια άλλα.

Πόσο μπορεί να ταυτιστεί ο συγγραφέας με την προσωπικότητα κάποιου από τους πρωταγωνιστές του;
Ο συγγραφέας ταυτίζεται απόλυτα με τους ήρωες των βιβλίων του. Δε θα μπορούσε άλλωστε να γραφτεί έναν καλό βιβλίο, εάν δε συνέβαινε αυτό. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, ο συγγραφέας γίνεται ηθοποιός, στιχουργός και άλλα τόσα.

Από πού προέρχονται οι χαρακτήρες σας; Αντλείτε έμπνευση από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας;
Φυσικά. Αντλώ έμπνευση από τον κάθε έναν άνθρωπο. Από φίλους, συγγενείς, περαστικούς. Ο κάθε άνθρωπος, ακόμη και με το βλέμμα του, μπορεί σου διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες. Εμείς οι συγγραφείς καλούμαστε απλώς να αποκωδικοποιήσουμε αυτά τα βλέμμα και να γράψουμε διδακτικές, μα και ψυχαγωγικές ιστορίες.

Αγαπήσατε κάποιον από τους ήρωες σας περισσότερο από κάποιους άλλους;
Ο κάθε ήρωας των βιβλίων μου κατέχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Πέρασα μαζί τους πολύ όμορφες στιγμές, που δε ξεχάσω ποτέ. Για αυτό και δε θα μπορούσα να αγαπήσω κάποιον από αυτούς περισσότερο ή λιγότερο από κάποιον άλλο.

Η μοίρα ή οι επιλογές καθορίζουν τους ήρωές σας;
Κυρίως οι επιλογές. Ο κάθε ήρωάς μου χαράσσει τη δική του διαδρομή, παίρνει τις δικές του αποφάσεις και γεύεται τα αποτελέσματα των δικών του πράξεων, οποία κι αν είναι αυτά.

Εκτός από τη συγγραφή, με τι άλλο ασχολείστε;
Από μικρή λάτρευα τη ζωγραφική. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα ασχολούμαι επαγγελματικά με την παιδική εικονογράφηση. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου, αρθρογραφώ επίσης σε μια αγγλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα και στο προσωπικό μου ιστολόγιο, έναν διαδικτυακό τόπο ο οποίος έχει γίνει στέκι πολλών συγγραφέων.

Τι ακριβώς θα βρει κανείς στο συγκεκριμένο ιστολόγιο;
Στο www.makeupastory.comσυντονίζω μία ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων, ώστε να έρθουν κι αυτοί ένα βήμα πιο κοντά στο συγγραφικό τους όνειρο. Πρόκειται για μία πρόκληση 52 εβδομάδων. Από την πρώτη ημέρα του χρόνου και κάθε εβδομάδα, γράφουμε όλοι από ένα διήγημα, βασισμένο σε ένα κοινό θέμα και βάση συγκεκριμένων οδηγιών.

Πως είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα;
Ένας συγγραφέας διαβάζει και γράφει καθημερνά. Δεν υπάρχουν αργίες ούτε διακοπές. Πρώτα από  όλα γιατί η πνευματική τροφή καλύπτει για αυτόν μία από τις σημαντικότερες ανάγκες του και έπειτα επειδή είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχει σε αυτό που τόσο αγαπά.

Πού μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Το βιβλίο μου διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας και από αρκετά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα ιστολόγια της συγγραφέως και τη σελίδα της στο Facebook:
 
www.mariakalyva.blogspot.gr
www.facebook.com/kalyva.ma
www.makeupastory.com


Πηγή: 
http://www.trikalaidees.gr/%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B2%CE%B1-%CF%84/

Share This Post

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου