1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στην Καβάλα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Καβάλας, η Σύμβουλος 40ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας συνδιοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «παίζω, παίζεις, παίζουμε και… μαθαίνουμε» στην πόλη της Καβάλας.
Το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στην Καβάλα δημιουργείται:
• από την ανάγκη ανάδειξης του παιχνιδιού ως βασικού εργαλείου για τη δημιουργία και τη μάθηση στην εκπαίδευση,
• για την προβολή της συλλογικής προσπάθειας είκοσι σχολείων ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, που τη σχολική χρονιά 2016-17 είναι ενταγμένα στο πιλοτικό πρόγραμμα «παίζω, παίζεις, παίζουμε και… μαθαίνουμε» και εργάζονται με δημιουργικότητα και χαρά, παράγοντας παιδεία και πολιτισμό.
• με στόχο την προβολή του υλικού που παράχθηκε από τα σχολεία, θεωρώντας ότι είναι υποχρέωσή μας να το παρουσιάσουμε στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερά που με βάση το παιχνίδι, να ενώσει και να ενώνει τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους την ευκαιρία ανακάλυψης της γνώσης μέσα από τη χαρά.
• Για τη δημιουργία μιας παιγνιοθήκης (χώρος χαλάρωσης και παιχνιδιού ) για όλα τα παιδιά, σε συνεργασία με το Δήμο και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Καβάλας.
Οι συνδιοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Παιχνιδιού προχωρούν λοιπόν σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα να γίνει θεσμός στην πόλη μας και να αγκαλιαστεί με την πρέπουσα ευαισθησία από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το Φεστιβάλ που θα έχει διάρκεια δύο ημερών, τα πρωινά θα δέχεται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με αντικειμενικό σκοπό την επαφή και γνωριμία με τη χρήση του παιχνιδιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Έτσι με τη βοήθεια μιας ιστορίας, θα γίνεται ο χωρισμός των μαθητών σε ομάδες και υποομάδες, στη συνέχεια και με τη μορφή δοκιμασιών (περνώ δοκιμασίες, λύνω ένα μυστήριο, ακολουθώ ένα χάρτη κλπ), τα παιδιά θα μπαίνουν τα ίδια στην ιστορία με τη βοήθεια της κατάλληλης αμφίεσης και θα μπορούν να:
α) Παίξουν παιχνίδια που σχετίζονται με γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (μελέτη Περιβάλλοντος).
β) Συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών είτε στην αρχή, είτε στη μέση, είτε στο τέλος της διαδρομής μέσα στην ιστορία, ανάλογα με τις ανάγκες της, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, για να φτάσουν στο τέλος μιας πορείας, στη λύση του μυστηρίου .
γ) Να γνωρίσουν τη ετερότητα, καθώς σε κάποιο σημείο αυτής της πορείας θα μπει στο παιχνίδι τους ένας ΗΡΩΑΣ, άτομο με κάποιο πρόβλημα όρασης, ακοής, κινητικό.
δ) Να παρακολουθήσουν video που παρήχθησαν από τα σχολεία.
στ) Να επισκεφτούν έκθεση με κατασκευές παιχνιδιών από τα παιδιά.
ζ) Να παίξουν με μαθηματικούς γρίφους.
η) Αλλά και παραδοσιακά παιχνίδια, Ανταγωνιστικά- Κινητικά.
Τα απογεύματα το Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό και θα περιλαμβάνει:
1. εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών
2. παραμυθοπαιχνίδια
3. σκακιστικούς αγώνες
4. παραδοσιακά παιχνίδια
5. επιτραπέζια- επιδαπέδια παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από τα σχολεία
6. κουκλοθέατρο
7. θεατρικά δρώμενα
8. συμμετοχή σε ποικιλία παιχνιδιών ατόμων με αναπηρία
9. παιχνίδια στο Μουσείο
10. συναυλίες στο κλείσιμο της κάθε μέρας με είσοδο την προσφορά ενός παιχνιδιού που θα στελεχώσει μια παιγνιοθήκη για όλα τα παιδιά.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια βασισμένα στη θεματική του παιχνιδιού καθώς και βιωματικά εργαστήρια από καταξιωμένους ανθρώπους στο συγκεκριμένο χώρο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου